Mindfulness Oefeningen

 

 

MBCT

Op Mindfulness Gebaseerde Cognitieve Therapie (MBCT) wordt ook wel aangeduid als Aandachtgerichte Cognitieve Therapie.

MBCT bestaat uit een serie oefeningen waarin je jezelf traint in een ‘andere kwaliteit van aandacht’. Vaak word je door emoties en gedachten meegesleept als in een maalstroom, steeds weer dezelfde elementen komen in je hoofd op en soms word je er dol van.

In MBCT leer je op een milde, open manier kijken naar wat zich aandient. Het voelt een beetje alsof je toeschouwer wordt van wat er allemaal in je hoofd en lijf omgaat. Het voelt als lichter wanneer je merkt dat die emoties en gedachten geleidelijk veranderen en het wordt makkelijker dat te accepteren als iets wat op dat moment bij jou past.

Soms zitten mensen vast in nare en moeilijke gedachten en emoties aangaande het verleden en proberen ze die herinneringen te ontwijken of gaan ze er op een bepaalde manier tegen vechten, hetgeen meestal contraproductief is. Soms zijn mensen in hun hoofd voortdurend bezig met toekomstige doelen die ze niet behalen, hetgeen onzekerheid en ontevredenheid kan opleveren. Het kan ook tot grotere problemen leiden zoals depressie, angst, of obsessief/compulsief gedrag.

In MBCT  leer je ‘met je volle aandacht in het hier en nu’ stil staan, bij kleine momenten, zoals bijvoorbeeld een kop thee drinken. Heb je dat wel eens ervaren in je leven, dat je in een bepaalde ervaring zat en dat je er volledig ‘in zat’, als in een soort bubble? Als je die ‘andere houding’ kan oproepen dan geeft je dat rust, helderheid en acceptatie in jezelf.